Steun het Manifest voor het Houden van Vee!

(reageren) Shortie's is een weblog-achtige pagina, met overpeinzingen van John Piek. De naam Shortie's komt voort uit het plan(...) om mini-columns te gaan schrijven, zeer korte opinie-tekstjes voortgekomen uit invallen naar aanleiding van het dagelijkse nieuws.
Dinsdag
17april 2001
(19:32)

Censuur!

Ik ben een tegenstander van censuur. Punt is dat je het niet kunt beoordelen. Wat hier goede smaak is gaat in een ander land weer te ver, en bovendien vind ik dat mensen over het algemeen veel te snel oordelen dat wat iemand anders doet niet toelaatbaar is, omdat ze iets niet begrijpen (bijvoorbeeld bij homohaat).

Ik heb eens iemand gesproken in Friesland, die nogal streng was in het geloof. Hij had zojuist Internet genomen, met een aansluiting bij het gefilterde net van de EO, dat toen net was opgestart. Vrolijk ging hij met zijn vrouw kijken, welke attracties hadden ze de laatste tijd ook alweer gezien? Oh ja, dat leuke restaurantje waar we al een paar keer zo heerlijk gekeken hebben: hee wat gek, groot rood waarschuwingsscherm. Foei! Restaurantje hobbelduif lag in het plaatsje Sexbierum en dat mocht niet van de EO-filters...

Wat wel vervelend is, dat is juist dat dergelijke filters in de toekomst steeds beter zullen worden, en al heel binnenkort kunnen beoordelen wat ongepaste beschrijvingen van dingen zijn en zo, en binnen een paar jaar ook heel goed wat pornografische afbeeldingen zijn en wat niet. Zo wordt er in Engeland met tv-camera's geëxperimenteerd, die kunnen aangeven dat iemand de gedragingen vertoont die vooraf gaan aan een autokraak (echt waar, het schijnt nog te werken ook). De beeldschermoperator krijgt vervolgens automatisch het plaatje van de betreffende persoon voorgeschoteld en aangezien in Engeland het beramen van een misdaad even strafbaar is als de misdaad zelf, en de binnensteden daar vaak van op elkaar aansluitende camera's zijn voorzien, is het een koud kunstje de persoon in kwestie 'in het oog' te houden totdat een beschikbare diender de figuur in de kraag heeft gevat. Pakkans praktisch 100%.

Het is maar de vraag of we dat willen. Ik denk bijvoorbeeld dat niemand (ook bij de politie) het erg vindt, dat iemand eventjes 160 km per uur rijdt als dat de enige mogelijkheid is om een ernstig ongeluk te voorkomen. Als deze persoon echter zeker weet dat hij via satellietcontrole in dat geval zijn rijbewijs kwijt is, dan zal hij vermoedelijk aarzelen en is het ongeluk al gebeurd. Ik vind dat de mogelijkheid om in dit soort gevallen van de regels af te wijken een grondrecht zou moeten zijn.

Maandag (2e paasdag)
16april 2001
(12:00)

Brochure Camille Claudel - voorzijde

Brochure Camille Claudel - binnenzijde

Klik op de afbeeldingen om de brochure te lezen

Eén van de belevenissen van de laatste tijd die ik het meest bijzonder vind is mijn bezoek aan de tentoonstelling met werk van Camille Claudel in het Singer Museum in Laren. Het maakte zoveel in mij los, en er sprak zoveel uit de beelden. Bij de beelden van Rodin, die ook bij de tentoonstelling te zien zijn voelde ik alleen maar koude. Een bezoekje aan de tentoonstelling kan nog tot 29 april.

Links:

Programma van het museum

Servicepagina van Singer in Laren (met een foto van de denker van Rodin in de singertuin)

Informatie over het museum


Tip!

Maandag (2e paasdag)
16april 2001
(11:56)

Ik ben nogal een museumfan. Op deze site zijn alle sites van musea in Nederland te vinden (museumserver)


Zondag (pasen)
15april 2001
(12:00)

Volgens de Consumentenbond in een lezing bij de introductie van het Manifest voor het Houden van Vee, betaalt iedere consument in Nederland, vegetariër of niet, 240,- per maand aan subsidies voor de huidige vleesproductie.

Dit vind ik een schande. Als vegetariër wens ik niet mee te betalen aan dat soort onzin, waar ik het vanwege mijn overtuiging grondig mee oneens ben. Al eerder heb ik eens verontwaardigd na een uitzending van het programma Kassa geroepen dat vegetarische producten minimaal eenzelfde subsidie dienen te krijgen als vlees. In dat programma, dat over vleesvervangende producten ging, vertelde iemand van de Vegetariërsbond dat vegetarische producten onder andere duurder zijn dan vlees, omdat er zoveel subsidie op vlees zit!

----

In het programma Vroege Vogels van de VARA las boswachter Tjitske Lubach van Stichting Het Utrechts Landschap haar open brief voor aan minister Brinkhorst. Dit stukje uit haar brief trof mij in het bijzonder:

.... Hoe kunt u, met naar ik aanneem een gezond verstand, dit beleid nog verdedigen? Een beleid dat voorbij gaat aan de essentie van het leven zelf. Een onethisch, immoreel beleid. Een hele generatie kinderen zal opgroeien tot cynische mensen. Hun dieren worden zinloos afgeslacht en geen ouder of minister die dat kan uitleggen.

Is ons schaap ziek?
Nee, ze is niet ziek.
Waarom moet ze dan dood??
Nou, omdat ze heel misschien ziek zou kunnen worden.
Is daar dan niets aan te doen.?
Ja, daar is wel iets aan te doen, ze kunnen een prik krijgen en dan worden ze ook niet ziek.
En waarom doen we dat dan niet?
Ja, dat weet mama ook niet. Het mag niet zegt de minister.
Waarom niet??
Waarom niet, ja dat kan ik ook niet uitleggen. Het heeft met geld te maken.
 ....

De brief is ook te vinden op de site van Vara's Vroege vogels (zie hieronder)

Op de site van de Stichting Natuur is het manifest te vinden om te voorkomen dat dit soort dingen opnieuw kunnen gebeuren. Vind je ook dat de bio-industrie na kwesties als de gekke koeienziekte, de varkenspest, de salmonella, de dioxine-kippen en natuurlijk MKZ drastisch zal moeten veranderen? Steun dan het manifest op de site die je via de onderstaande banner kunt bereiken!

Het manifest wordt onder andere ondersteund door:

Stichting Natuur en Milieu 
Rathenau Instituut
Consumentenbond 
Dierenbescherming 
Waterpakt 
Platform Biologica
Vereniging Milieudefensie
De 12 provinciale Milieufederaties
Varkens in Nood
Stichting Wakker Dier
Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar Wageningen Universiteit
Koos van Zomeren, schrijver

 

Steun het Manifest voor het Houden van Vee!

Steun het Manifest voor het Houden van Vee!

Voor wie niet overtuigd is: op de link hier onder is een open brief te vinden van terreinbeheerder Piet Greeve van Staatsbosbeheer. Het is een stuk uit zijn dagboek, over het zeer schokkende verhaal van het vermoorden van een kudde van 41 Schotse Hooglanders in de Duursche Waarden.

http://www.staatsbosbeheer.nl/speciaal/mond/open_brief.htm

Ik heb medeleven met de betrokkenen, RVV-ers en anderen die hieraan hebben meegewerkt: zij zullen voor de rest van hun tijd hiermee moeten leven.

Meer informatie is onder andere te vinden op de site van het programma Vroege Vogels:

http://www.vara.nl/vroegevogels en op de actiepagina van het programma:

http://info.omroep.nl/vara?nav=zijyDsHzGHLmDbDoH


Ik blijf wel een beetje bezig over dit onderwerp, maar er is gewoon de laatste jaren niet iets in het nieuws geweest dat me zo raakt als dit onderwerp. En daarbij komt het net op het moment dat ik mij veel meer voor dieren ben gaan interesseren.

Gek genoeg heb ik doordat dit beleid voor een deel door Europese regels wordt gedicteerd, als fervent voorstander van de euro eventjes een bittere bijsmaak in mijn mond, als er weer zo'n euro-spotje te horen of te zien is.  (Overigens was Nederland het destijds van harte eens met de invoering van het beleid om niet in te enten.)

Zondag
15april 2001
(00:16)

Het is toch echt te gek hoe de toestand uit de hand loopt. Nu weer de biggen die het vreselijk hebben.

Ik knijp mijn oren dicht bij de beelden op tv.

"De grootste en gevaarlijkste ziekte van de veehouderij", zegt Doorenbos van het LTO. En minister
Brinkhorst sprak een paar week geleden van "een oorlogssituatie". Ik vind dit toch wel een beetje tegen volksverlakkerij aanzitten. Het is een gevaarlijke ziekte. Maar het is niet dodelijk voor 90% van de dieren. En er is een vaccin.

Het is heel tragisch en vervelend wat er met de boeren gebeurt, met name met de melkveehouders, maar
als ik dan weer een boer op teevee zie, met van die lieve jonge lammetjes en dan net op het moment dat ik denk 'wat vreselijk' zegt die boer: "En als je zo'n lammetje ziet ook, die had allang geslacht moeten zijn."

Het is voor alle duidelijkheid in hoofdzaak een economische kwestie. Als de varkensboeren hun nood klagen over dierenwelzijn omdat ze vanwege het vervoersverbod veel teveel dieren opeengepakt krijgen, dan is dit misschien wel oprecht. Maar ook speelt bij velen van hen hun portemonnee hierin mee.

Zaterdag
14april 2001
(22:18)

Klik hier voor Google!

Google schrijf je niet met een 'o', maar met een paasei.... :-)


Zaterdag
14april 2001
(17:48)

Om alles een beetje te relativeren is het goed om de dingen ook eens van de andere kant te bekijken.
Maar de onderstaande liedtekst toch maar niet al te letterlijk nemen!

Het Anti-Kattenlied 
(zwartgallig gezongen)

't Domste ter wereld is een kat
Het enige wat een kat kan is verharen
Katten deugen alleen maar voor snaren
Niets is zo overbodig als kat!

Ze stinken, ze zeiken, ze stelen als raven
Staan uren lang tegen je broekspijp te schaven
Katten zijn niet om aan te horen
Katten zijn één rotgezicht
Als ik een kat zie dan stop ik mijn ogen en oren en neusgaten dicht

Katten daar gaat echt niets van uit
Ze hangen te liggen of liggen te hangen
Met één stompzinnige grijns op hun wangen
Alsof god ze dagelijks vol valium spuit
Liever maai ik een middelgroot weiland
Zit de rest van mijn leven op water en brood
Met Pia Beck op een onbewoond eiland
Dan een kat op m'n schoot...

Liedje van Jeroen van Merwijk, van de CD 'Ik wil mijn sperma terug'
Een ander 'leuk' lied van deze zanger/liedschrijver heet 'Weg met de natuur'.


Vrijdag
13april 2001
(14:16)

Mijn kat Witje is een binnenkat (totnogtoe, tenminste). Soms zit ze helemaal uitgestrekt met de twee voorpootjes tegen het glas gedrukt uit mijn grote dakraam te kijken naar twee eksters, die een meter of 60 van het raam vandaan verwijderd een nest aan het bouwen zijn. Tot in haar tenen gespannen en hevig gefrustreerd dat ze er niet bij kan slaakt ze kreetjes en volgt elke millimeter van hoe de eksters vlak over het raam vliegen. Volgens mij doen veel katten dit, maar het vertedert mij als Witje dit doet.


Opperste tevredenheid. Sinds gisteren mag ze op dit plaid liggen.

Klik op de foto voor een uitvergroting.
(Klik op bovenstaande foto voor een uitvergroting)

Klik op de foto voor een uitvergroting.

Vrijdag
13april (oei!) 2001
(10:16)

Onderstaand verhaal heb ik afgelopen week geschreven voor het forum Femfatale Country (http://pub16.ezboard.com/bfemfatalecountry). Het zit vol van de moedwillige verhaspelingen van uitdrukkingen, rare taalfouten en stomme zinswendingen. Al eerder had ik op het forum mijn fake nieuwsbericht geplaatst, dat ik op 16 februari over de drakenpieper schreef.

Mythes, sagen en legendes

Het verhaal van de Knoest

Ooit, eeuwen geleden, gaat het verhaal, was er een stoere zeebonk die de eilanden voor een groot onheil heeft behoed. Wij zullen hem hier de Knoest noemen, omdat de eilandbewoners dat indertijd zo bedacht hadden. Het was in de dagen dat de eilanden om de zoveel jaren werden getroffen door enkele schepen met Noormannen, die de eilanden rovend, plunderend en verkrachtend rondtrokken, en zich vervolgens op hun schepen terugtrokken om de pleiterik te maken.
De legende zegt dat dit de reden is dat er zoveel mensen met blond haar op de eilanden voorkomen, dat was in die dagen toch al gauw eenvijfde van de bevolking van de eilanden. Dominees spraken hun zorg uit over het feit dat misschien ook wel een vijfde deel van de eilandbewoners was verwekt bij een dergelijke strooptocht en vermoedden dat de gewelddadigheid van de Noormannen en hun heidense inborst wellicht erfelijk zou zijn. Dit baarde hen begrijpelijkerwijs grote zorgen. Het verhaal gaat zelfs dat de Noormannen drakenpiepers hadden uitgezet in de bossen om de bewoners dwars te zitten, maar het is de eilandbewoners telkenmale gelukt om deze in hun ogen zo schadelijke dieren uit te roeien. Om de excessen een halt toe te roepen werd de meest noeste, stoere bonkige zeeman van de eilanden gevraagd om met een aantal van zijn mannen, en de mannen van naburige eilandengroepen, die al evenzeer onder de noorderlingse zeelieden te lijden hadden, bij de volgende aanval een lesje te lezen. De Knoest had een fantastisch idee voor een hinderlaag, maar die moest zo geheim blijven, dat wij dit nu in dit stadium van het verhaal nog steeds niet durven te verklappen.

Om de Noormannen op te vangen (en te verdelgen) hadden de bootjes met de Knoest en zijn noestige zeeknoesten zich verschanst in een aantal kleine eilandlagunes aan de noordzijde van de eilanden, uit welke richting de vikingen te verwachten waren. Het wachten duurde lang, en al snel werd de voorraad brandewijn uit de ruimen tevoorschijn getoverd, en de eerste noestige zeeknoest had al een kaartspel tevoorschijn gehaald toen vanuit het maaiennest een lichtekooimatroos riep 'Noormannen aan slagboordzijde!' Dat hoefde je tegen de Knoest natuurlijk geen éénmaal te zeggen, en met een paar van zijn meest benoeste kerels liep de Knoest snel het strand op, waar zich een grote, manshoge ring bevond. 

Drakenpieper

(van onze verslaggever)

In een studentenhuis in Leiden is een zogenaamde drakenpieper aangetroffen. Drakenpiepers komen eigenlijk voornamelijk voor in Scandinavië, en zijn aan de apen en aan de mens verwante zoogdieren. Omdat ze zo schrander zijn hebben ze een voorkeur voor het gezelschap van mensen. Wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat de dieren denken dat ze zo nog iets kunnen leren van een primaat die een stap hoger op de evolutionaire ladder staat. De drakenpieper had zich op de zolderetage verschanst, waar geen kamers waren ingericht omdat deze niet hoog genoeg was. Een bewoonster van de studentenwoning: "Ik ging op de zolder om daar een doos met rommel op te halen die bij het grof afval moest worden gezet. Ik schrok me kapot toen het hoofd van de drakenpieper plotseling uit een doos met oude lappen omhoog schoot. Zo'n drakenpieper heeft hele indringende nieuwsgierige ogen. Ik dacht in een opwelling nog even dat het een gluurder was. Gelukkig hebben wij op de universiteit een docent die een tijdje in Scandinavië heeft samengewerkt met een deskundige op het gebied van de drakenpieper. Hij vertelde ons dat het een beschermde diersoort betreft, en omdat het dier zo zeldzaam is, is hij door een speciaal ingevlogen team naar Scandinavië teruggehaald."

De Drakenpieper is ondertussen met succes uitgezet op de universiteit van Stockholm.

Aan de ring zat een dikke ketting bevestigd met om de twee ellen lengte een dikke holle bol. Dat was handig, want dan kon je aan de bol goed houvast hebben. De meest benoeste kerels met de Knoest voorop begonnen aan de ketting te rukken. En ze rukten en trekten dat het een lieve leest was. Ze rukten nog harder en nog harder totdat er beweging in de ketting begon te komen. Langzaam klonk er een geluid dat de Noormannen zeer deed schrikken. Het gromde en bulkte dat het een lieve lust was. En geleidelijk begon het grommen over te gaan in een geluid van slurpen. Nu was duidelijk wat de listige Knoest en zijn mannen in elkaar gedraaid hadden. Stiekem hadden zij de andere kant van de ketting bevestigd op de bodem van de lagune aan de stop, die zich daar sinds jaar en dag bevond. Uit het slurpen vormde zich langzaam een diepe draaikolk, waarin één voor één alle vuile Noormannenschepen met kleine plopgeluidjes verdwenen. Ploep ... ploep ... ploep ... ploep ... Het waren er gelukkig maar enkele, en voordat de lagune helemaal leeg was gelopen lieten de Knoest en zijn mannen de ketting weer vieren en waren de eilanden voor lange tijd behoed voor nieuwe aanvallen uit het noorden....

Donderdag
12april 2001
(23:30)

Jippie! Volgens Den Haag Vandaag van vanavond is de hele oppositie tegen het vermoorden van de 54.000 ingeënte koeien op de Veluwe. (Nou de regering nog, dat zou alvast een beginnetje zijn.)

Donderdag
12april 2001
(21:58)

Wat mij vooral geschokt heeft bij dingen als de vuurwerkramp en de MKZ-crisis, dat is hoe gemakkelijk op zich onopvallende beslissingen een enorme en rampzalige impact kunnen hebben.

Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat de boeren massaal akkoord gingen met het non-vaccinatiebeleid, en daarbij niet de consequenties hiervan hebben overzien. Ook minister Brinkhorst gaf onlangs toe dat zijn voorgangers de maatschappelijke ontwrichting, en de sociale gevolgen voor de boeren schromelijk hebben onderschat. Zelf voeg ik daar dan nog het dierenleed aan toe.

Zijn de boeren verblind geweest door de niet onaanzienlijke extra verdiensten uit export als er niet zou worden gevaccineerd? Of ligt hier de typisch menselijke gedachte aan ten grondslag van 'het zal mij wel niet overkomen'? Die houding zie je ook bij de landen in de EU waar mond en klauwzeer niet heerst, en op die gronden houden ze het non-vaccinatiebeleid overeind. Het is maar te hopen dat er in de toekomst uit dit soort dingen lering wordt getrokken.

Donderdag
12april 2001
(09:26)

Treinstakingen... Ik wil het er niet over hebben. Voor de liefhebbers: www.ns.nl en www.9292ov.nl.

Woensdag
11april 2001
(10:00)

Ik kan het nog steeds niet bevatten. De rede is toch zoek. Vanochtend zag ik op tv zo'n RVV man met een plastik muts op een lammetje oppakken. Het zal best om veel geld gaan, maar dat doe je toch niet dat je zoveel dieren vrijwel emotieloos vermoordt! Ik wil niet in dezelfde vergelijkingen vervallen als Robert Long met de varkens deed, maar ik hoop dat er over een aantal jaren toch een soort volksgeweten gaat kriebelen over wat er nu allemaal in naam van Europa en pecunia gebeurt. Nog altijd vind ik dat mensen voorgaan, maar het verschil tussen het leven van een dier en dat van een mens is denk ik helemaal niet zo groot.

Vanaf 9 maart zijn Shortie's weblog en short magazine gecombineerd. Tegelijkertijd zullen ze vanaf die datum vaker worden ge-update. Op 8 april is de paginalay-out opnieuw aangepast.
Dinsdag
10april 2001
(21:56)

Vanmiddag was ik onderweg, en in plaats van de bus te nemen ben ik gaan lopen. Dit prachtigs kwam ik tegen:


Dinsdag
10april 2001
(16:58)

Die Adam. Dat gaat maar op vakantie naar Jamaica... Af en toe vind ik zijn weblog wel leuk om te lezen. Hij houdt het wel regelmatig bij, en dat is toch wel bijzonder voor iemand die zo in het middelpunt van de belangstelling staat. Maar hij maakt wel een hoop reclame voor de eigen winkel.
Niettemin.... een tipje: www.curry.com

Dinsdag
10april 2001
(10:50)

Nog altijd mijn favoriete webcam: Cam@home van Corrie en Rickert (ja, die namen hè). Ik heb C. en R.  een paar jaar geleden voor een tijdschrift geïnterviewd. Ze zijn de webcam als één van de eersten (misschien wel dé eerste) in Nederland begonnen, en ze hebben nog steeds verbijsterende bezoekersaantallen. De eerste jaren waren beide nog volop aan de studie, en Corrie heeft een paar maanden geleden haar laatste scriptie ingeleverd. Sinds ze een baan heeft, heeft ze doodleuk de webcam meegenomen naar haar werk. Soms, als ik geen zin heb in werken dan zet ik de cam als remote-venster in een hoekje van het beeld. Het helpt echt als je ziet dat iemand anders ook aan het werk is (of nog beter: aan het afwassen!) Dan valt het allemaal nog mee. (cam@home, links op het vakje 'CAM' klikken voor de webcam)

10 april 2001 (di)

Ik ben de laatste tijd meer en meer een fan geworden van het VPRO-programma 'Zaai'.

Zaaise uitspraken als:

Dat getub met die pokkestok

en

Hebben jullie woorden?
Gerust wel.

Vind ik het toppunt van humor.



www.vpro.nl/zaai

9 april 2001 (15:20)

Een heel klein beetje goed nieuws:

9 april 2001

Ik ben een beetje een webcam-fanaat (van de nette variant. Wel saai, ja). Ik had de pagina die Annabella vroeger had met Abigail samen al wel eens gezien, maar vorige week kwam ik voor het eerst op de webcam-pagina van Annabella uit Argentinië zelf. Toen ik zag dat ze op het punt stond om een kind te krijgen was ik toch wel nieuwsgierig hoe het gegaan was, en ik heb iedere dag een keertje gekeken. Vandaag was het zo ver en konden we de eerste beelden bewonderen. (De pagina is trouwens prachtig gemaakt met al die mouse-overs, en het indringende muziekfragment aan het begin).

8 april 2001 (3)

Goed nieuws bij dat zotte non-vaccinatiebeleid: Een ruime meerderheid van de bevolking (84% als ik het goed heb meegeschreven) is volgens het programma Netwerk bereid om flink meer te betalen voor vlees, als dat op een meer diervriendelijke manier wordt geproduceerd. De helft van dat aantal was zelfs bereid om daar 10% prijsverhoging voor te betalen. Ik zal er niets aan hebben, of aan kunnen doen. Ik eet vegetarisch.

(Ik heb geprobeerd de precieze cijfers op Internet te vinden, maar gek genoeg heeft een programma als Netwerk geen site, en de site van ontbijt-tv (ook KRO), dat de cijfers morgenochtend ook brengt, wordt 'door omstandigheden' niet up-to-date gehouden.)  evenhoevigen

8  april 2001 (2)

Gisteren een grappig interview gedaan, dat ik vanwege de spoorwegacties maar afgesproken heb in de buurt. Ik kon er op de fiets heen, en het was nog fraai weer ook.

Vandaag mijn hele rommelkamer overhoop gehaald. Ik kan absoluut niet opruimen, en ik moet iets hebben, waarvan ik gelukkig wist waar ik het kon vinden. Zeker dertig dozen met spullen (rommel, maar ook oude bedrijfsadministratie) heb ik versjouwd. Omdat ik uiteindelijk inderdaad meteen vond wat ik zocht en ik de boel netter heb neergezet dan het stond heb ik toch een goed gevoel.

8 april 2001

Ik heb de lay-out van Shortie's maar weer eens aangepast. Ik liep bij het dagelijks toevoegen van informatie vooral op tegen het aan het eind van de dag aanpassen vormgeving van de pagina, het archief en dat soort dingen. Dat was een belemmering bij het zoveel mogelijk updaten van de pagina. De boel is nu zodanig ingedeeld dat er telkens alleen maar een tekstpagina wordt vervangen. Ieder nieuw(e) tekst(je) komt bovenaan te staan, en de oude teksten staan eronder. Er kan af en toe een foto tussen de tekst staan, maar teveel foto's vertragen het laden teveel. De meeste foto's komen achter een link als deze: klik hier. Eens in de zoveel tijd (vermoedelijk 1x per maand) wordt de pagina naar het archief verplaatst, en begin ik met een 'schone lei'.

Alvast een foto (gemaakt door mijn zus): mijn neefje Arwin.

vervolg -->