23 maart 2001
nr. 38

 

Vanaf 9 maart zijn Shortie's weblog en short magazine gecombineerd. Tegelijkertijd zullen ze vanaf nu zeer regelmatig  worden ge-update.

Shortie's is een weblog-achtige pagina, met overpeinzingen van John Piek. De naam Shortie's komt voort uit het plan om mini-columns te gaan schrijven, zeer korte opinie-tekstjes voortgekomen uit invallen naar aanleiding van het dagelijkse nieuws.
Fantatsic Networks verzorgt dagelijks het zogenaamde opvallende nieuws, dat je niettemin verder nergens zult aantreffen omdat de andere media het laten liggen... Regelmatig plaatst Shortie's berichten van Fantatsic Networks.

 

Vaccinatie

Minister-president Kok onderschrijft het vandaag ook: niemand begrijpt waarom er niet tegen mond- en klauwzeer wordt gevaccineerd.

Na een beetje research begrijpt Shortie het echter wel, waarom een vaccin waarvan een vroege variant nota bene al door de Duitsers in de oorlog werd ontwikkeld, sinds een jaar of tien niet meer wordt gebruikt. Heel simpel: geld. In bijvoorbeeld Nederland kan jaarlijks voor veertig miljoen gulden meer worden verdiend aan export als niet wordt gevaccineerd. Veel landen willen namelijk geen gevaccineerde beesten of producten daarvan importeren, omdat je niet meer kunt zien of ze naast de vaccinatie ook het echte virus nog bij zich hebben. Bovendien kost vaccineren 24 miljoen per jaar, en gebeuren daar ook wel eens ongelukken mee (bij de fabricage van het vaccin ontsnapt er bijvoorbeeld wel eens een virusstam).

vervolg -> 

 

Shortie dacht echter dat wij in een beschaafd land leefden. Zoveel dierenleed voor een bedrag van nog geen vier gulden per inwoner van Nederland per jaar. Los daarvan ontwricht zo'n epidemie (die neemt men bij het niet vaccineren toch maar voor lief) hele delen van onze samenleving, al is dit natuurlijk maar een klein deel van het leed. Niet alleen de minister-president is vóór vaccinatie. Ook veel boeren zijn voor vaccinatie, zoals ik vandaag een boerin op TV hoorde zeggen. En de dierenbescherming is voor (nood)vaccinaties. Iedereen die nadenkt is vermoedelijk voor vaccinaties.

Niet-vaccineren lijkt in eerste instantie te belachelijk om waar te zijn. Bijna als uit een aflevering van Monty-Python. Dit blijkt het in tweede instantie ook te zijn. Wij leven echter nog in het meest beschaafde land: geen "middeleeuwse toestanden" door openbare verbrandingen. (Een politiek gebaar en een eerste stap naar vaccinatie?) Laten wij nu toch asjeblieft zeer zwaar op de EU (en daarbuiten) gaan leunen om weer dierwaardig op te treden en opnieuw te vaccineren. Desnoods Nederland alleen.

Shortie

 


vervolg -->