9 maart 2001
nr. 30

 

Vanaf 9 maart zijn Shortie's weblog en short magazine gecombineerd. Tegelijkertijd zullen ze vanaf nu vrijwel dagelijks worden ge-update.

Spannende e-mail
(met een knipoog naar Luuk Koelman, www.koelman.com)

From: John Piek <johnpiek@xs4all.nl>
To: <voorlichting@best-dep.minjust.nl>
Sent: Tuesday, March 06, 2001 1:09 PM
Subject: bedankt!

Geachte heer, mevrouw,

Hartelijk dank voor de prijsverhoging van een aantal boetes van jullie naar aanleiding van de invoering van de euro. Al een tijdje zat ik te dubben over mijn prijsverhogingen. Na deze stap kan ik zelf ook straffeloos mijn huidige prijsbedragen door 2 delen. Dit zal voor mij toch zo'n 10% extra inkomsten genereren.

Vriendelijke groeten,

John Piek


From: "Voorlichting Justitie" <voorlichting@best-dep.minjust.nl>
To: "John Piek" <johnpiek@xs4all.nl>
Subject: Re: bedankt!
Date: Thu, 8 Mar 2001 08:10:30 +0100

Mevrouw/Mijnheer,

Berichtgeving in de media van 6 maart. Het AD komt met foutieve berichtgeving die door andere media (deels) wordt overgenomen. Verhoging van de boetemaxima in het Wetboek van Strafrecht met 10 % wordt toegepast op de boetetarieven (Mulder-feiten en richtlijnen voor transacties en eis bij vervolging). Dit is pertinent onjuist.

Boetes van het Wetboek van Strafrecht

De boetemaxima worden bij de invoering van de euro door twee gedeeld. Dit komt neer op 10 procent verhoging. Hoewel de boetemaxima hoger worden is het de verwachting dat dit niet tot een verhoging van de opgelegde boetebedragen zal leiden. De rechter legt namelijk in de praktijk niet of nauwelijk het maximale bedrag op. Bovendien zijn deze bedragen sinds 1981 niet meer verhoogd.

Boetetarieven (Mulder-feiten en richtlijnen voor transacties en eis bij vervolging: gevolgde systematiek bij aanpassing van de euro en voorbeelden

Het ingewikkelde van het systeem van de boetetarieven is dat er twee soorten bedragen zijn: een niet afgerond bedrag (basisbedrag) en een afgerond bedrag. In de regelgeving (Wet Mulder en beleidsregels OM) worden de boetes afgerond op veelvouden van tien gulden. De boetes worden periodiek geïndexeerd. Die indexatie vindt niet plaats op het op tientjes afgeronde bedrag, maar op het bedrag zoals dat voor afronding was (basisbedrag).

Daardoor kan het voorkomen dat de indexatie uiteindelijk niet leidt tot een verhoging van de boete die aan de burger wordt opgelegd. Om een voorbeeld te geven: een bedrag van f 81,35 blijft na indexatie met 3,5% afgerond op een bedrag van f 80,- Pas als door indexatie het bedrag meer wordt dan f 85, wordt de boete afgerond op f 90,-.

Deze systematiek blijft ook na invoering van de euro gehandhaafd, zij het dat de afronding dan plaatsvindt op een veelvoud van vijf euro. Dat leidt op zich niet tot substantiële verhogingen of verlagingen, al kan het wel zijn dat de afronding in euro's net de andere kant uitvalt dan het geval zou zijn geweest bij afronding in guldens.

De zaak wordt echter gecompliceerd doordat per 1-1-2002 een indexatie zal plaatsvinden van 3,5%. Een samenloop van deze indexatie met de invoering van de euro leidt soms tot verhoging van boetes. Door de hiervoor geschetste problematiek kan het ook zijn dat de boetes soms wat hoger, soms wat lager uitvallen of gelijk blijven.

Wat de financiële gevolgen betreft: veruit de meest voorkomende boete is die van f 60,- die in 1999 bijna drie miljoen keer is opgelegd, voornamelijk vanwege iets te hard rijden. Door de combinatie van conversie, indexering en afronding komt die boete per 1 januari 2002 uit op 30 euro, terwijl zij zonder euro nog op f 60,- was gebleven. Dat is een verhoging met f 6,11. Bij de volgende indexatie profiteert de burger echter weer van de invoering van de euro, want dan blijft deze boete op 30 euro staan, terwijl het bij voortbestaan van de gulden naar f 70 zou zijn gegaan. De conversie van de boetetarieven is voor de burger grosso modo dan ook neutraal.

Voorbeelden

Afronding naar boven

Categorie 60 gulden (bijvoorbeeld overschrijding van de maximumsnelheid tot en met 10 kilometer per uur, binnen en buiten de bebouwde kom): basisbedrag:

f61,56 (is afgerond naar f60), is 27,93 euro. Plus indexering 3,5 procent, wordt 28,91 euro. Dit bedrag wordt afgerond naar 30 euro.

Dat is een verhoging en is te wijten aan de systematiek van de indexatie.

Afronding naar beneden

Categorie 110 gulden (bijvoorbeeld: zonder helm op een motor rijden, of overschrijding maximumsnelheid met 16 t/m 20 kilometer per uur op de autosnelweg): basisbedrag f 110,81 (afgerond naar f 110), is 50,28 euro.

Plus indexering van 3,5 procent, wordt 52,04 euro. Dit bedrag wordt afgerond naar 50 euro. Dat is vrijwel exact het bedrag van f 110,- Indexatie leidt niet tot verhoging.

Afronding naar beneden

Categorie 140 gulden (bijvoorbeeld: overschrijding maximumsnelheid met 16 t/m 20 kilometer per uur, binnen de bebouwde kom): basisbedrag f 142,45 (afgerond naar f 140), is 64,64 euro. Plus indexering van 3,5 procent, wordt 66,90 euro. Dit bedrag wordt afgerond naar 65 euro. Door indexatie wordt de boete verhoogd met 2%.

Discussie in de media

In de media gaat het vooral om het principe dat de burger bij de omzetting van de gulden naar de euro en niet op achteruit mag gaan.

De MP (Kok) heeft onlangs nog gezegd bedrijven scherp in de gaten te zullen houden die de invoering van de euro aangrijpen voor verhoging van prijzen.

En wat doet de overheid.. Het is dus vooral slecht voor de beeldvorming.

Maar wie zich aan de regels houdt hoeft geen boete te krijgen.

Met vriendelijke groet,

Niki Pfeiffer

Publieksvoorlichter


Mijn handen jeuken om een antwoord... (John)

 


 

Koeien

(Shortie's column)

Shortie is ook maar een gewone nieuwskijker op de televisie. Als ik het nou goed begrijp dan worden koeien niet ingeënt om de handel met het Verre en Midden-Oosten niet te bederven. Als een koe namelijk is ingeënt, dan is niet aan te tonen of het dier de ziekte mond- en klauwzeer heeft of niet.

De handel met het die landen moet toch wel een gigantische waarde hebben. Anders zouden ze toch de maatschappij niet zo op zijn kop zetten als nu het geval is? Of wel?

Shortie

08-03-2001

Gerucht over horens is waar

(van onze verslaggever)

Een 11-jarige jongen uit Tiel kreeg de schrik van zijn leven toen hij, na het vertellen van enkele infame leugens, op zijn voorhoofd twee horentjes bleek te ontwikkelen. "Het begon als twee bultjes", vertelt zijn moeder, "wij dachten eerst nog dat hij zijn hoofd gestoten had. Maar eerder diezelfde week hadden wij hem gestraft omdat hij weer eens onvoorstelbaar had staan liegen." De hoorns zijn in drie weken tijd gegroeid tot een lengte van meer dan een decimeter, en beginnen ook een beetje rond te groeien, zoals dat bij schapen gebeurt. De laatste tijd duiken er vaker berichten op over kinderen die na het vertellen van onwaarheden ineens hoorns krijgen.

 

 

 

Opvallende nieuws-
berichten

Actuele nieuwsberichten van Fantatsic Networks.

(Fantatsic Networks verzorgt dagelijks het zogenaamde opvallende nieuws, dat je niettemin verder nergens zult aantreffen omdat de andere media het laten liggen...)

 

07-03-2001

Becker-baby

(van onze verslaggever)

Nu heeft Nederland zijn eigen Becker-babyaffaire: Tony Jansen, multi-miljonair uit Pieterburen wordt belaagd door zijn vriendinnetje-voor-één-nacht Irene. Tony: "Wij hebben alleen orale sex gehad. Nu beweert zij dat ik daarbij in haar decolleté heb geknoeid en dat haar kind van mij zou zijn." Irene: "Ik dacht eerst dat hij aan mijn navel kriebelde, maar realiseerde mij thuis er een straaltje sperma langs was gelopen." De baby is ondertussen twee maanden oud en lijkt inderdaad als twee druppels....
 

vervolg -->